Sağlam, ləzzətli və qidalandırıcı olması ilə tanınan türk səhər yeməyi kiçik qablarda şirin və duzlu yeməklərdən, çörək və bitməyən çaydan ibarətdir. Türklər səhər yeməyinə xüsusi önəm verir.
Türk səhər yeməyinə adətən pomidor cığırtması (menemen) daxildir. Xiyar, pomidor, zeytun, müxtəlif pendirlər, bal, qaymaq, mürəbbə, kərə yağı və sosiska səhər yeməyininayrılmaz parçasıdır. Bu səhər yeməyi formasına Türkiyədə “sərpmə kahvaltı” deyilir.
Səhər yeməyinin unikallığı ondan ibarətdir ki, saysız-hesabsız qidalandırıcı təamları ilə bütün ailəni, dostları, qohumları ətrafına toplayır və müxtəlifliyi ilə hər kəsin gözünü qamaşdırır.
Türk səhər yeməyinin başqa bir ayrılmaz parçası da simitdir. Küncütlü simit və yumşaq baton çörəyi türk xalqının sevimli qidalarındandır. Xüsusilə tez yeyilən səhər yeməyi üçün bir dilim pendir və bir simit kifayətdir. Həm gənclər, həm də yaşlılar simit yeməyi sevir.
Türk Çay Mədəniyyəti
Türkiyədə hər bir “sərpmə kahvaltı” çay və ənənəvi lalə formalı fincanlarla bəzədilir. Çay türklərin həyatına gec daxil olsa da, 5000 illik tarixə malikdir və artıq türk mədəniyyətinin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Çay günün istənilən vaxtı içilir və səhər yeməyinin əvəzolunmazdır. İnanılmaz səhər həzzinizi tamamlamaq üçün sizə lazım olan tək şey bir fincan gözəl türk çayıdır. Qara dəniz bölgəsində yığılan çay yarpaqlarından dəmlənmiş çayı içməyi unutmayın.
Pendir
Ağ pendir istənilən türk səhər yeməyi süfrəsində mütləq olmalıdır, lakin tipik bir türk səhər yeməyinə onlarla müxtəlif növ pendir daxildir. Anadoluda pendir çeşidləri demək olar ki, sonsuzdur: Qars kaşarı, Qars qruyeri, Van otlu pendiri, lor pendir (az duzlu, az yağlı pendir), dil pendiri (saçaqlı təzə süd pendiri) və s.
Zeytun
Adətən həm qara, həm də yaşıl zeytun servis edilir. Türk zeytunlarının çox dadlı olmasına hazır olun!